moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Nu kommer den rationelle mannen och förklarar för er

Kategori: Feminism och genus

Hej världen. Jag är Micans kille. Jag brukar hålla mig i bakgrunden, som alla andra män (...), men nu vill jag skriva något. Jag vet att många blir provocerade av det första jag vill skriva. Men här kommer det ändå:

Jag tror det är svårt att ljuga med statistik och vetenskap.

Förlåtförlåtförlåt. Men jag tror mer på ett randomiserat urval av 7000 medborgare än vad jag hör bland folk i min bekantskapskrets. Jag blev väl hjärntvättad på KTH eller nått, men så känner jag.

Därför går jag igång rejält en studie gjord av SCB, som jag vill dela med mig av. Drygt 7000 personer i olika åldrar över hela landet valdes slumpvis ut. Dom fick under en veckodag och en helgdag skriva ner hur dom spenderade sin tid, på ett papper där dygnet var indelat i 10 minutersperioder. Jag dök ner i resultaten och hittade två intressanta diagram som handlar om jämställdhet.

Först ser det ganska lovande ut. Här är hur hemarbetet fördelar sig mellan kvinnor (orange) och män (grått). Det har blivit bättre och ser nästan jämställt ut om ni frågar mig.

 

Men innan vi viftar med svenska flaggor och skanderar att svenska män är världsbäst, kolla nedbrytningen över vilket hushållsarbete som kvinnor och män gör:

 
 
Kvinnor lagar mat, diskar, städar, tvättar och tar hand om barn. Män underhåller hus och bil. Sverige, landet där inga könsroller finns. Eller hur var det nu?

 

Kommentarer

  • Torkel säger:

    Du visar samma diagram två gånger, ser ingen nedbrytning

    Svar: OOOOJ jag la in fel! Tack att du uppmärksammade, ska ändra!
    Mican

    2013-11-03 | 10:44:57

Kommentera inlägget här: