moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Genuspedagogik höjer killars betyg

Kategori: Feminism och genus

Ja, jag tror stenhårt på att anledningen till att killar får sämre betyg än tjejer till största del beror på macho-ideal i skolan. Destruktiva maskulinitetsnormer. 
 
Och visst är det så. Skolor som har ett normkritiskt förhållningssätt får tryggare elever, och killar som vågar prestera i skolan (vara "tjejig" eftersom höga betyg är tjejigt i många grupperingar). Kolla in den här artikeln!

En skola som utredarna har diskuterat som ett positivt exempel är Frejaskolan i Gnesta.
Efter en kartläggning år 2010 över jämställdheten på Frejaskolan stod det klart att det fanns en ”antipluggkultur” bland pojkarna på skolan. De killar som ville satsa på studierna och göra läxor riskerade att bli retade av kamraterna.

– Det ville vi självklart arbeta med. Men vårt fokus var inte i första hand att pojkarna skulle få bättre betyg. Vi ville arbeta normkritiskt för att alla elever skulle få utrymme att vara olika som individer oavsett kön, säger Maja Thorsén, biträdande rektor på Frejaskolans högstadium.

Vinsten har blivit att flickorna vågar stå upp mer för sina ståndpunkter och pojkarna vågar stå emot grupptryck. Och att var och en får utrymme att vara sig själv.

Kommentarer

  • SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma säger:

    Det där borde ju egentligen vara självklart för varenda kotte!! Vi har projektvecka med temat likabehandling och normkritik den här veckan och det märks verkligen att eleverna uppskattar det. Och även om det tar tid att förändra i grunden så väcker det tackar och jag är övertygad om att viss förändring sker i de allra flestas tankar. Bara en sån sak som att ta död på missförstånd kring normkritik och genuspedagogik: nej, vi vill inte att alla ska bli likadana, nej, det betyder inte att "tjejigt" är dåligt eller att det är dåligt att vara kille osv. Vissa elever, som först var skeptiska, har ni verkligen fattat vad vi är ute efter när vi pratar normkritik. KUL!

    2013-10-23 | 14:01:48
    Bloggadress: http://minasannaord.wordpress.com

Kommentera inlägget här: