moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Hur tjejer skämtar bort det förtryck vi utsätts för

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

 
Den här bilden cirkulerar återigen på facebook nu när vintersäsongen närmar sig, har sett den flera år i rad. Tjejer lägger upp den som "en kul grej" och får massa likes och massa tjejer kommenterar skämtsamt om hur dom äntligen kan vara fula utan att någon märker. Den är menad som en kul grej, bilden. Många tjejer tycker den är rolig. Jag tycker den är så jävla sorglig.
 
Så många tjejer och kvinnor det finns som faktiskt lider av dom skeva skönhetsidealen, som tycker att det är jobbigt att raka, hålla in magen, att överhuvudtaget visa upp sin kropp. Kvinnor som gärna tar tillflykt in i burriga kläder, som älskar vintern inte för typ snön eller julen utan för att dom slipper känna sig obekväma i sin kropp. Som blir lättade när den lättklädda sommarsäsongen är över. 
 
Det är kvinnoförtryck - att vi blir värderade efter vårt utseende i så hög grad. Att vi förväntas "ta hand om" vårt utseende genom rakning, sminkning, skrubbning, brynplockning, rumpknipande osv osv osv. Förtryck, inget annat. Verkligen inte ett fritt val, inte någonstans.
 
Och många tjejer vill, kan, orkar inte ens bli arga och upprörda och ledsna över snygghetsen. Det blir för jobbigt att erkänna det som ett förtryck, för i viss mån blir det då att erkänna sig själv som offer. Och dessutom finns inte en endaste tanke på att låta bli utseendefixet, det alternativet är inte ens ett alternativ. För det är så självklart att vi ska stå ut med allt pyntande av oss själva, vi är helt jävla indoktrinerade i det. Och gör vi nåt annat får vi skit för det. Så tjejer skämtar om det, för att palla med. Finna lite stöd och uppbackning i det hela, om än med glimten i ögat. Jag har full förståelse för det. Men det är ändå jävligt sorgligt.
 
Bilden blir en slags påminnelse inte bara om kvinnoförtrycket som döljer sig i utseendehetsen, utan också om hur tjejer accepterar och bortförklarar det förtryck vi själva utsätts för. Hur förtrycket på så sätt hålls levande, eftersom till och med dom förtryckta finner sig i det.
 
Sorgligt snarare än humoristiskt, tycker jag.

Kommentarer

 • Angelica säger:

  Har aldrig sett den där bilden förut men håller med om att den inte alls är kul.

  2013-10-18 | 08:37:42
  Bloggadress: http://www.whirlwind.nu
 • Marielle säger:

  Sant.

  2013-10-18 | 18:43:50

Kommentera inlägget här: