moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Varför görs det idag en koppling mellan kvinnor och smink?

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Om ni vill läsa om sminkets historia, med fokus på genus, läs då det här inlägget hos hej.blekk. Verkligen superintressant, jag lärde mig en del nya grejer! Utdrag:

Det är här vi kan se hur genus konstrueras, socialt och kulturellt. Smink har historiskt sett varit en fråga om klass och social status, inte kön. Men på grund av yttre påverkan har könsroller formats, som i detta fallet med en koppling mellan religion och män/kvinnor samt en kulturell överenskommelse att det är vulgärt med smink och därför passar den som är vulgär, dvs. kvinnan.  Det är inte biologiskt medfött för kvinnor att vilja sminka sig, lika lite som det är biologiskt medfött för män att förakta det. Det handlar om en konstruerad könsroll och vad som får plats i en sådan snäv ram.

För idag passar det inte in i en manlig könsroll att bära smink. Om en man bär smink ifrågasätts denna anständighet och respektabilitet, som Victoria pratade om. Hans sexuella läggning kommer på tals och man antar saker som att mannen är homosexuell eller åtminstone ”metrosexuell”. Smink bärs ibland av män, och min tolkning av det är att män bär det för att accentuera drag, visa på något unikt, inte vara som alla andra män osv., medan kvinnor använder smink för att anses vara precis som alla andra, så kvinnan förväntas se ut. För att vara en anständig man räcker det med att du ser ut precis som du ser ut utan andra medel, men för att vara en anständig kvinna måste du sminka, grooma, färga och kräma på dig denna anständighet.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: