moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Det är skadligt att hylla smala kroppar

Kategori: Feminism och genus

Okej, jag kan helt enkelt inte låta bli att uttala mig i den här debatten kring Molly Sandéns kampanj mot smalhets. För jag blir så trött på oförståelsen. Så uppgiven över att folk inte fattar att såna här grejer inte kommer hjälpa nån att bli mer fri från utseendehets, utan att det snarare spär på en redan utseendefixerad kultur.
 
Jag kan räkna upp femtiosjuttiotusen kampanjer som ska "hylla den naturliga kvinnans former" och varenda en av dom missar målet helt. Att kvinnors kroppar visas upp för att säga "så här får vi se ut fuck idealet" blir så jävla skevt, eftersom även det resultuerar i att vårt utseende (återigen) ska bedömas och godkännas. Ännu en bekräftelse på att vårt yttre är det som räknas. 
 
Och det som stör mig ännu mer är att det alltid är SAMMA JÄVLA KROPP som ska hyllas. Den icke-tjocka (och vita, utan funktionsnedsättningar, m.m) kvinnan som ler med sina vita tänder. Kanske har hon lite hull på rumpa och tuttar, eller en liten minivalk på magen. Ibland. Visst finns det (pyttelite) variation men kropparna faller ändå alltid inom ramen för vad som är accepterat.  Det är normkroppar. Molly, Blondinbella, Lady Gaga och alla dom kvinnor som hyllats för sitt mod att "visa hur dom verkligen ser ut" - NORMKROPPAR! 
 
Absolut - det kan vara skitjobbigt för vem som helst, även den som har en normkropp, att våga visa sig avklädd (eller ens påklädd). Icke-tjocka personer kan må fett dåligt över sitt utseende, ha värsta kroppsnojorna, ätstörningar och för en enskild smalis kan det vara ett stort kliv att våga gå i linne på sommarn. Men låt oss se the bigger picture nu va? 
 
Det råder en smalnorm i vårt samhället. Och med smal menas då inte enbart size 0 utan alla som faller inom normen (vilket Molly gör, jag själv också för den delen - låt oss därför säga icke-tjocka istället). Denna smalnorm hänger ihop med ett väl utbrett fettförakt. Tjocka personer diskrimineras i vårt samhälle. Inte bara genom att deras kroppar osynliggörs (som sagt, vi får bara se massa normkroppar), utan även på massa andra sätt som ni får googla på för det här inlägget blir så långt annars. 
 
Smalnormen leder till en massa skit. Att tjocka kroppar osynliggörs, förlöjligas och moraliseras över är en konsekvens. Det drabbar inte ens bara tjocka utan icke-tjocka får smaka på det hela i form av rädslan att bli fet. Ni vet, den där "beach 2015-nojan" som får folk att tänka på vad de stoppar i sig och ta trapporna istället för hissen. Den där sjukliga utseendefixeringen och överdrivna kroppsmedvetenheten som får folk att hoppa över lunchen och sitta med kurrande mage men ett förnöjt leende över hur duktig en är som "står emot". 
 
Smalnormen är skit. Det är vi nog överens om. Men vissa verkar inte riktigt fatta att vi inte kan bekämpa smalhets med ännu mera smalhets. De kanske tänker i mattetermer, att minus + minus blir plus, men det funkar inte så i det här fallet. 
 
Varje gång en normkropp lyfts fram med syftet att bekämpa smalhetsen så sjunker vi istället lite djupare ner i skiten. Dels för att det lägger ytterligare fokus på att kvinnans utseende är så jävla viktigt, dels för att det aldrig sinande lyftandet och hyllandet av icke-tjocka (normkroppar) bara stärker bilden av hur en kvinna ska se ut. Det bryter inte normerna, det befäster dom. Det ett förövrigt jävla hån mot tjocka att fläka fram en normkropp och klistra etiketten "duger" på den, eftersom det är så jävla självklart redan. Hade Molly Sandén varit tjock (PÅ RIKTIGT TJOCK!) hade hyllningarna begravts under förolämpningar, diettips, hälsohetsande och t.o.m hot. Kan ni förstå det problematiska?

DET FINNS INGET REVOLUTIONERANDE I ATT ÄNNU EN NORMSNYGG KVINNA VISAR UPP SIG!
 
Och alltså snälla ni, min kritik mot hyllandet av normkroppar är INTE kritik mot personer med normkroppar. Det är heller inte så att jag säger att normisar inte får må dåligt över sin kropp, ska sluta klaga eller borde dö en tidig  plågsam död för att de har mage (no pun intended) att vara smala. Vad det handlar om är att jag är så ofantligt trött på att folk vägrar se att smalhet = fördelar i vårt samhälle (tänk strukturellt) och totalt förnekar att DET FINNS ETT STRUKTURELLT FÖRTRYCK RIKTAT MOT TJOCKA. Vill ba pissa på allt ordbajseri om att "vi sitter alla i samma båt" och "även smala lider av utseendenormer" och jadajada för det är ingenting annat än ett osynliggörande av icke-tjockas privilegier.
 
Är du icke-tjock så har du smalhetsprivilegium. Så enkelt är det. Sen kan du må skit ändå, typ ha en dödlig sjukdom, grava ätstörningar eller nåt sånt. Att vara privilegierad innebär inte att ditt liv är en dans på rosor. Men det innebär att en i egenskap av smal/insert-annat-privilegierat får fördelar på andras bekostnad.
 
OCH HÖRRNI! Klicka er in till Lady Dahmer och läs allt hon skrivit om det här dom senaste dagarna. Särskilt det senaste inlägget som ger grymma tips på hur en som normsnygg kan kämpa mot utseendefixeringen.

Kommentarer

 • Linnéa säger:

  Så bra!!! Lady Dahmer är ju ett klockrent exempel på någon som faktiskt ÄR icke-smal som får skit så fort hon säger att det är okej att vara tjock och så fort hon visar sig. Visst har Molly också fått sån skit men att göra en kampanj av det där hon inte är tjock (ÄVEN fast får tjockhets-relaterade kränkningar) blir ju skevt! :/

  Svar: Ja fettföraktet blir verkligen tydligt när en kollar på kommentarerna hon får...
  Mican

  2014-08-11 | 22:38:02
  Bloggadress: http://paettkvastskaft.wordpress.com/
 • Me säger:

  Jo, men saken är ju den att också Molly har ansetts som "för fet", fast hon väl bara haft en hälsosam vikt. Alltså att gränsen för vad som betraktas som tjockhet har flyttats och flyttats tills numera alla (kvinnor) som inte är PINNsmala KAN anklagas för att vara för tjocka. Värre ju tjockare kvinna är förstås, men också småknubbiga kvinnor får utstå samma SORTS mobbning idag! När jag var 15 (10 år sen) då ansåg högstadietjejerna att glapp mellan låren var "för spinkigt". Numera anser tonårstjejer tydligen att "tie gap" är vad man ska ha för att anses smal och inte "ha för feta lår"! Dessutom fanns inte begreppet celluliter när jag var tonåring, men nu har det lanserats också. Så lillasyster säger att det var mycket skönare då när man (hon menar kvinna) inte "behövde oroa sig för dem" helt enkelt för att ingen hetsade en att köpa lösningar på celluliter också! Nu när "alla" har börjat prata celluliter (försäljare har kommit på att använda dem som problem för att sälja lösningar) så "måste man" (kvinna alltså) få kroppskomplex för dem också! Enligt min lillasyster alltså, eftersom hon bryr sig mycket om att anses som snygg kvinna!

  För övrigt så tycker jag också att det är alldeles VÄLDIGT vad för opropertionerligt mycket hat det ALLTID visas emot RIKTIGT tjocka/feta/ grovt överviktiga i den här nutida västerländska kulturen. Man skulle kunna tro att DE var värre än folk som enbart lever på bidrag med alla sina "extra sjukvårdsomkostnader för samhället". Värre än mördare för att de inte klarar av att gå ned i vikt eller hålla vikten hälsosam. Trots att det väl egentligen mest blir deras eget problem och här i Sverige trots att vi inte har en massepedemi av grovt ohälsosamt överviktiga. Jag brukar inte se så många när jag är ute i samhället i alla fall! Helt klart jämförbart med hatet mot kvinnor i svart ansiktsslöja tycker jag. Utseendefixeringen är verkligen ENORM i denna kultur och alla kvinnors utseenden ska angå alla andra medborgare VÄLDIGT för mycket! Jo, så har det varit länge och det blir inte bättre, det blir sämre.
  Det är ett Satans problem det här... i den här världen!

  Svar: "Utseendefixeringen är verkligen ENORM i denna kultur och alla kvinnors utseenden ska angå alla andra medborgare VÄLDIGT för mycket! Jo, så har det varit länge och det blir inte bättre, det blir sämre. " - tycker du sätter fingret på det här! Precis så är det!
  Mican

  2014-08-29 | 21:43:22

Kommentera inlägget här: