moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Normkroppen är mer än bara smal

Kategori: Skönhetsideal och fulfobi

Ofta när det diskuteras utseendefixering och kroppsnojor och normkroppar så är det smal vs tjock som diskuteras. Många andra perspektiv glöms bort. Vita vs rasifierade kroppar till exempel. Eller en aspekt som kanske glöms ännu mer - synliga funktionsnedsättningar. 

Tonky skriver om funktionsnormer och skönhet:

Jag ville inte att andra skulles se hur förvridet mitt högra skenben såg ut, alla ärr och allt var som samlades kring spikarna oavsett hur mycket jag tvättade.

Somrarna spenderade jag helst inomhus med en bok. Jag skämdes inte bara över mitt ben utan även över min rullstol. Jag såg inte någon som såg ut som mig någonstans i media. Alla kroppar, tjocka och smala, var normalfungerande. De var fria från ärr, från missfärgingar. Benen var raka och fötterna satt som de ska, inte snett som min högerfot och inte krokigt som mitt skenben.

Kommentarer

  • Elin säger:

    Åh, det där är absolut en viktig sak. Jag har tänkt på det de gånger jag gått ute eller varit på något ställe, och sett att många vänt på huvudet hela tiden för att kolla på någon med synliga funktionsnedsättning och sen pratat, mer eller mindre högt, om denne. Jag har blivit irriterad de gångerna, det är inte okej att göra så.

    Svar: Ja massor av viskande och pekande
    Mican

    2014-08-18 | 23:13:11

Kommentera inlägget här: