moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Du som ger råd för hur kvinnor ska slippa bli våldtagna borde skämmas

Kategori: Feminism och genus

Hanna Gustafsson skriver ett långt och läsvärt inlägg om varför det är helkorkat att ge råd om hur kvinnor ska slippa bli våldtagna. Texten nedan är ett utdrag ur hennes inlägg.

Eftersom det ni faktiskt säger när ni säger till kvinnor att ta klä sig på ett visst sätt för att undvika att bli våldtagna inte är ”så att vi kan minska våldtäkterna i samhället” utan ”så han tar någon annan istället.”

Vad de gör, alla dessa ”gatusmarta” råd och förmaningar om hur man kan undvika våldtäkt, är att mycket konkret begränsa kvinnors handlingsutrymme. Inte bara på samma som sätt som vi alla måste låsa dörren när vi går ut och dölja koden till kontokortet; det begränsar deras möjlighet att fritt ta del av det offentliga livet, att vara en del av de här världen på samma villkor som män. Det lägger del av ansvaret och skulden för en våldtäkt hos offren. Ja, jag vet att ni anser att när ni säger att kvinnor kan göra saker för att undvika våldtäkt så är det inte detsamma som att lägga skuld på dem om de blir våldtagna, men det är klart att det gör, det är klart att det är det ni gör.

 

Jag tycker denna bild says it all. Det är ett strukturellt problem, inte ett problem som kommer av hur individuella kvinnor klär sig.

 

 

Kommentarer

 • pelle pettersson säger:

  strukturellt javisst ,men sina egna barn vill en skydda mot allt ont på alla sätt en kan ,hur dumt det än är

  Svar: Jo blir ju skillnad
  Mican

  2014-01-07 | 10:40:24
 • Torkel säger:

  Beror väl också på vad för råd det är, "förebyggande" råd som klädsel och alkohol är åt helvete, men råd i hur man kan försvara sig om någon faktiskt försöker våldta en ser jag inget fel med.

  Svar: True
  Mican

  2014-01-07 | 19:36:32

Kommentera inlägget här: