moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Det är okej att inte anmäla våldtäkten du utsattes för

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Jag blir så jävla arg när jag hör talas om att folk försöker övertala våldtäksoffer att anmäla. Dom kanske säger saker som att en måste anmäla för att kunna må bra igen, att det är en del av läkeprocessen typ, eller så säger dom att offret måste se till att andra inte blir utsatta av hens förövare. 
 
Men vettni det är inte våldtäktsoffrets ansvar att se till att förövaren inte våldtar folk. Dessutom kommer en anmälan inte hindra hen från att våldta nån ändå (dom flesta döms ju ämdå inte och är inte som om det skrivs rapist i pannan på dom som döms liksom). Och du vet INGENTING om hur hur offret bäst rehabiliterar sig från våldtäkten. Hen kanske mår bättre av att bara låta det va och slippa gå igenom en rättsprocess där hen dessutom riskerar att bli dåligt bemött och skuldbelagd för att ha blivit utsatt.
 
Sluta uppmana folk att anmäla våldtäkter. Bara sluta. Berätta att möjligheten finns och att du kommer att stötta genom processen men va tydligt med att det är offret som bestämmer hur hen vill göra och att du inte kommer döma hen oavsett vad hen väljer. Det är att vara en fin och stöttande vän. 
 
Sen är det klart att det kan vara väldigt viktigt för många att anmäla våldtäkten, det kan ju faktiskt vara rehabiliterande och ett sätt att ta tillbaka makten. Och det är jättebra att fler våldtäkter anmäls! Det ska vi jobba för på ett strukturellt plan, t.ex se till att våldtäktsoffer blir bemötta på ett schysst sätt och att lagarna görs om så att den som våldtar inte kommer undan så lätt. Vad vi INTE ska göra är att lägga över ansvaret på dom individer som utsatts.
 
Ni som vill berätta om varför ni valt att anmäla/inte anmäla får gärna göra det, men jag kommer inte att tillåta moraliska pekpinnar i hur andra utsatta borde agera.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: