moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Jag är vänsterextremisten ni tar avstånd ifrån

Kategori: Sån är jag

Hej. Jag heter Mican. Jag är 22 år och vänsterextremist. 
 
Jag är extremt mycket för sånt som jämställdhet, fred på jorden, människors rätt att leva ett värdigt liv och djurrätt. Jag är extremt mycket emot sånt som nazism, rasism, sexism och förtryckande grejer överlag. Jag tycker att politiskt våld kan vara nödvändigt och vill göra revolt mot det rasistiska-sexisitiska-kapitalistiska samhället vi lever i. Jag ser inget fel i att bryta mot lagen om det behövs för att komma dit.
 
Jag älskar katter, är wannabe-vegan, jobbar både betalt och ideellt med att stödja utsatta människor och klarar inte av att döda en fluga utan att må dåligt. Jag ser skiten för att jag vägrar blunda för den och jag påpekar skevheter om och om igen för jag vill så gärna göra världen till en bättre plats. Jag skapar dålig stämning vid fikabordet, upprör närstående med mina feministiska rants, får folk att störa sig på mig - inte för att det är kul, utan för att jag vet att det behövs för att nå förändring.
 
Det är mig ni tar avstånd ifrån med hänvisning till min "farliga moral". Det är mig ni klumpar ihop med nazister när ni säger att all extremism är lika illa. Det är såna som jag som ni hävdar förstör för samhället. 
 
Ni har fel, förstås. Högerextremister vill skapa ett ojämlikt samhälle. Vi vänsterextremister vill hindra dem. Vi må vara beredda att ta till starkare medel i kampen mot förtryck, men det är vår styrka - inte vår svaghet. Jag kan förstå att ni inte vågar stå på barrikaderna - ärligt talat vågar jag det knappt själv, jag är nog en rätt mesig rebell när det verkligen gäller. Men fuck you very much om ni säger att jag är likadan som nazisterna, att mitt arbete för jämlikhet egentligen är självisk identitetspolitik, att jag gör fel när jag kämpar mot förtryck. Ni borde vara tacksamma att någon annan tar den kamp ni själva inte vågar föra. För vet ni, någon måste göra det. Någon måste sätta ner foten, vara jobbig, bryta mot skeva lagar, blockera nazisters marscher, kasta tårta på rasister, kedja fast sig vid oljefartyg, spreja ner sexistiska affischer - någon måste göra motstånd mot de fascistiska vindar som sveper in över vårt samhälle och hotar oss alla. 

Det är dags att du slutar förfasa dig över oss ofarliga vänsterextremister och istället ser det verkliga hotet. På tiden att du upprörs av och motarbetar nazisters mördande och skändande istället för vänsterextremisters motaktioner. Ingen av oss vill leva i ett nazistiskt, fascisiskt och sexistiskt samhälle. Så kämpa med mig, inte mot mig. 
 

Kommentarer

 • pelle pettersson säger:

  det kan vara en generationsfråga hur man uppfattar"vänsterextremist som tycker att politiskt våld kan vara nödvändigt".vi som minns Rote Armefraktione,Brigati Rossi m.fl. lägger nog en annan betydelse i orden.

  2014-03-11 | 16:52:36
 • pelle pettersson säger:

  längst in i hjärteroten saknar jag ändå Ulrike Meinhof Andreas Baader och Gudrun Enslin.

  2014-03-11 | 16:58:21
 • Alma (Kultureliten) säger:

  pelle pettersson: Fast du kanske har missat det men det krävs betydligt mindre nuförtiden för att kallas för våldsam vänsterextremist.

  2014-03-11 | 20:52:25
  Bloggadress: http://kultureliten.nu/
 • Ekonomen säger:

  Det låter ju fint... Det gör det på alla politiska hemsidor. Men så finns det ju en verklighet som orden leder till. Jag har fått höra berättelserna om vad som hände när folket bakom de vackra, röda parollerna kom till byn. Om utrensningarna, om skenavrättningarna, om hur "förtrycket" bekämpades med våld och mer förtryck, fast rättfärdigat "proletärt" förtryck. Om hur man plundrade och förstörde konstskatter och kulturarv. Om hur tystnadens kultur spred sig och folk fick foga sig. Det handlade inte ens om auktoritära stalinister, nej, det var "frihetliga" socialister.

  Nä, ni är marginellt bättre än fascisterna men inte mer. Dessvärre agerar många av er som det som Stalin kallade "nyttiga idioter". Ni ger rörelsen en respektabel och tilltalande aura. Jag tvivlar dock inte på att om den vänstraste (kan man skriva så?) delen av vänstern fick någon makt skulle avrättningarna och förtrycket vara ett faktum. Och jag skulle vara bland offren.

  Svar: Jamen tro det då
  Mican

  2014-03-12 | 02:25:33
 • pelle pettersson säger:

  hej Alma ,jag har också lagt märke till att det har blivit mindre tolerans mot yviga politiska åsikter,vill bara att unga människor ska veta varför det kan leda till missförstånd om en kallar sig själv "vänsterextremist som tycker att politiskt våld kan vara nödvändigt"

  2014-03-12 | 07:33:13
 • Ekonomen säger:

  Jag behöver inte tro någonting alls, jag har fått vittnesmål från de som var med, de var min familj. Jag har läst hoten från den svenska extremvänster mot oliktänkande. Jag har umgåtts med den av hat förblindade "extremvänstern"

  Tror du själv att det finns plats för oliktänkande i Revolutionära Frontens Sverige? Vad händer med borgare som vill yttra sin åsikt i AFAs Sverige?

  Det finns en uppfriskande klarsyn kring nazism i Sverige. Det behöver uppstå en liknande om extrema socialister också

  Svar: ag ser att det är nazism o fascism som är ett hot för samhället, nu snakcar vi övergripande o strukturellt. Därför tycker jag att det blir skevt att försöka likställa högerextremism med vänsterextremism. Förstår dock att det är sjukt jobbigt för individer som drabbas av våldet, oavsett om det kommer från höger eller vänster. Klart det finns sjuka jävla inom vänstern oxå men det är inget som är värt att lägga fokus på i den allmänna debatten, för det är inget samhällshot på samma sätt.
  Håller inte m om att det finns en uppfriskande klarsyn om nazism
  Mican

  2014-03-12 | 12:02:25
 • Erik Eriksson säger:

  Det är jag som tar avstånd från "vänsterextremister". Varför gör jag det?

  Flera orsaker:
  Vist finns det ett ställningstagande för allas människors rättigheter och demokrati. Hur kan man ha en demokrati där peroner med vissa åsikter atakeras?

  För några år sedan när en kompis till mig var påväg hem från en annan kompis hände något som skulle och kommer påverka honnom för hela hans liv. Han är som jag socialist/socialliberal och feminist. Han gillar även militära kläder och utryck även om han är pacifit. På den tiden var hans still kängor, militära byxor, skinjacka eller någon typ av uniformsjacka samt snaggad.
  I en park ca 150m från hans häm stötte han på några personer som tyckt att han såg ut som en nazist. De gick fram till honom och berättade att de hatade nazister som honom och att han inte hade någon rätt att vara där. En av personerna drog en kniv och berättade att de skulle döda honom och få "nazist svinet" att lida. Han försökte att förklara att han inte var nazist men de såg hans kläder och höll fast honom när de skar honom i ansiktet. Innan de han göra något mer svängde en polisbil runt ett hörn längr bort så de la benen på ryggen. Min kompis spran chockad fram till poliserna och berättade vad som hänt. De försökte hitta förövarna men de gorde aldrig det.

  Min kompis vågade inte under lång tid vara ute när det var mörkt. Inte häller hans hem var tryckt. Han ställde ut tillhyggen runt om sin lägenhet för han var ständigt rädd för att bli attackerad igen. Han vågade inte längre klä sig som han ville utan var och är en idag noga med att klä sig väldigt propert när han lämnar sin lägenhet.

  Led min kompis mindre för att det var antirasister som överföll honom?

  Jag är som sagt en socialistisk/socialliberal, anti-rasist och feminist och kommer när mina studier är färdiga engagera mig aktivt i vänsterpartiet.
  Mina vänner är sprida från anarkisten och vänsterextremisten till den superliberala/kapitalistiska smygrasisten. Högerextrema vill ge sig på mig och några av mina vänner pga våra livsstil och åsikter. Vänsterextremister vill ge sig på andra av mina vänner pga deras livsstil och åsikter. Skulle jag då försvara våld mot mina vänner?

  Det jag menar är att vi alla är människor även nazisterna hur hemska åsikter de än har. Varför är det okej att skada vissa men inte andra?

  Dels så finns det även ett strategiskt argument. Omfattande forskning om intolerans, antirasism, extremism, psykologi m.m. visar att våld inte motverkar extremism eller intolerans utan istället styrker det. Det ända undantaget är om man kan kväsa det tex med koncentrationsläger eller dödspatruller.

  Så vad jag kan se finns det inga argument för våld men många mot. Hur tänker du/ni om det?

  Hoppas ni kan njuta av det fina vårvädret
  //
  Erik

  Svar: Jag diggar ej hämndvåld med syfte att straffa nån för hens åsikter, utan för mig handlar det om att hålla nazister borta från att uttrycka sig på våra gator (mer här http://moralfjant.blogg.se/2013/december/fortydligande-om-min-valdsacceptans.html).
  Jag ser att det är nazism o fascism som är ett hot för samhället, nu snakcar vi övergripande o strukturellt. Därför tycker jag att det blir skevt att försöka likställa högerextremism med vänsterextremism. Förstår dock att det är sjukt jobbigt för individer som drabbas av våldet, oavsett om det kommer från höger eller vänster. Klart det finns sjuka jävla inom vänstern oxå men det är inget som är värt att lägga fokus på i den allmänna debatten, för det är inget samhällshot på samma sätt.
  Mican

  2014-03-12 | 16:08:33
 • Erik Eriksson säger:

  Förtydligande:

  "Det ända undantaget är om man kan kväsa det tex med koncentrationsläger eller dödspatruller. "

  Alltså att man utrotar/fängslar alla som har vissa åsikter så fort det uppdagas.

  2014-03-12 | 16:36:03
 • Erik Eriksson säger:

  Ursäkta om jag spamar. Kom bara att tänka på låten Death of Diplomasy av unwoman. Ganska passande tycker jag, om man byter ut vissa saker:
  Terrorism=nazism
  Nation/stat/regering/han(syftar på Bush)=vänstern
  American way of life=demokrati, MFR, tolerans

  http://unwoman.bandcamp.com/track/death-of-diplomacy

  2014-03-12 | 16:45:41
 • Stina säger:

  Median försöker alltid utmåla det som om vänstern och extremhögern använder ungefär lika mkt våld, att det är vanliga slagsmål mellan likvärdiga parter (när egentligen nazister attackerar socialister). Detta är av ideologiska skäl, såklart. Absolut finns det tillfällen när personer inom vänstern har gått för långt, men ur ett större perspektiv så är nazisternas våld långt grövre, fler knivattacker, till och med ett antal mord. Man ska inte utmåla nazisterna som det största problemet i samhället, för det är de inte. Ex SMR kommer ju aldrig få makten genom nån arisk revolution. Klasskamp är viktigast för oss, uppenbarligen. Men de utgör ett visst fysiskt hot mot individer och måste därför tas på allvar. Jag är inte för att söka upp personer i deras hem etc, men jag moraliserar inte över konfrontationer på gatorna o dyl. Våld är nödvändigt ibland, som självförsvar, offensivt eller defensivt. Men till en viss gräns, inte dödligt våld. Det viktigaste är dock att bekämpa den borgerliga högerpolitiken. Krossad välfärd, fattigdom etc leder ofta till att fascistiska yttringar sprids. Vi måste förstå varför folk röstar på SD och göra något åt det. För fascismen sprids i hela Europa, såsom i Ukraina där EU-vänliga liberaler och nynazister glatt samarbetar.

  Svar: Agree
  Mican

  2014-03-12 | 17:55:27
  Bloggadress: http://astrocyt.blogspot.com
 • Anonym säger:

  Stina
  Rent statistiskt använder dock de båda grupperingarna ungefär lika mycket våld, även grovt sådant. Den ända skillnaden är att Vitmakt miljön(VMM) ligger bakom flera mord vilket inte den autonoma miljön(AM) gör. I gengäld ligger den AM bakom flera mordbränder vilket inte VMM gör. Inte helt pinfärsk statistik:
  http://www.sakerhetspolisen.se/download/18.635d23c2141933256ea1fcb/1381154798654/valdsampolitiskextremism.pdf

  Rent statistiskt så riktar sig våldet från AM oftare mot VMM än tvärt om.

  JAG är helt med dig på att det finns större problem som klass skillnader.

  "Men de utgör ett visst fysiskt hot mot individer och måste därför tas på allvar."

  Håller helt med. Frågan är hur man uppnår det. Hur minskar man nyrekryteringen? Hur får man dem att inte använda våld? Hur får man dem att ändra åsikter?

  Jag har och försöker fortfarande hitta svaren på det. Det jag hittat i forskninge än sålänge säger att våld ger motsat effekt, de får lättare att rekrytera, radikaliseras, använder mer våld osv. Istället har jag funnit att det är en almen tolerans och öppenhet i samhället samt möten som får dem att förlora sin rekryterings bas. Genom möten med dem genom argument och känslor kan vi få dem att ändra åsikter.

  För står jag dig rätt att du anser att frågan om våld inte handlar om att det är fel utan att det handlar om att man ska använda mindre våld än motståndarna?

  Vad menar du med offensivt självförsvar?

  Hoppas på svar :)

  Svar: Jag får be dig att skriva kortare då du skrivit flera väldigt långa kommentarer nu. Jag vill läsa alla kommentarer jag får och är det många långa från samma person så kanske jag inte pallar och därför raderar. Så en liten heads upp.
  Mican

  2014-03-12 | 18:33:17
 • Erik Eriksson säger:

  Sorry
  kommentaren ovan är från mig, glömde bara att skriva in mina uppgifter. :(

  //
  Erik

  2014-03-12 | 18:35:00
 • Stina säger:

  Vill egentligen inte använda nån annans blogg som diskussionsforum, inte så schysst. Men ok ett svar :)
  Men först och främst: rapporter från SÄPO ger jag inte ett skit för.
  För det andra så skrev jag hur man minskar det: klasskamp. Som minskar högerpolitiken, som orsakar sociala problem och att fascister får fotfäste.
  Tills dess: självförsvar.
  Måste inte vara mindre våldsamt än motståndaren per se utan självförsvar ska ju som du säkert vet alltid vara proportionerligt, det jag skrev är att dödligt våld är fucked up och inte ska förekomma om det inte är helt nödvändigt vilket det säääällan är.
  Offensivt självförsvar: att vara tränad, vara beredd, inte vara tvungen att fly, att kunna ingripa med våld när det krävs, inte bara typ parera slag och skrika slagord.
  Sen har jag alltid varit helt för öppenhet och tolerans. Som jag skrev så anser jag inte att man ska söka upp nynazister, exempelvis. Jag vill inte rikta onödigt våld mot någon.
  Jag har i verkligheten umgåtts lite med organiserade nationalsocialister (lokala ledare till och med), helt utan våld, och diskuterat saker över en öl. Jättetrevligt!
  Men så fort det blir våldsamma problem på gatan så måste man kunna agera, inte bara sjunga kumbaya.
  Så det var mitt svar! Kram!
  Förlåt för det långa inlägget!

  Svar: Jag är ju såpass partisk att jag lättare släpper igenom långa inlägg om jag kommentatorn ;)
  Mican

  2014-03-12 | 22:14:39
  Bloggadress: http://astrocyt.blogspot.com
 • Erik Eriksson säger:

  Tack för svar båda två.

  Jag ber om ursäkt för de långa kommentarerna jag ska hålla mig mer kort fram över. Sen undrar jag om det är okej om jag och Stina diskuterar? Då hon lyfte att det kunde vara respektlöst.

  Rent övergripande och strukturellt är båda grupperna stora problem fast på olika sätt. VMM är mer som våldsamma fotbollsuportrar, våldet de använder som inte riktar sig mot AM är ostrukturerat. Ofta har de drukigt och festat för att sedan ge sig på någon ur en grupp de inte gillar. Detta skapar en rädsla hos de som tillhör en av dessa grupper. AM däremot arbetar för att påverka samhället. De riktar sitt våld mot myndighetspersoner, folkvalda, osv. Detta skapar en rädsla hos dessa grupper vilket gör att de kanske inte vågar följa folkets vilja, vilket allvarligt skadar det demokratiska systemet.

  Så om det därför är okej att använda våld mot den ena miljön borde det vara okej mot den andra miljön. Eller?

  Sen undrar jag vad du menar att man uppnår med att spruta grädde på en nazist?

  Lagom längd eller fortfarande för lång?

  Svar: Helt okej att mina läsare diskuterar. Men jag kan inte lova att jag släpper igenom alla kommentarer för här råder ett viss mått av åsiktsdiktatur, jag låter inte alla komma till tals (exempelvis tillåts ej kritik mot feminism, annat än internkritik då) så kan även hända att jag tar bort kommentarer som är "för höger" i mitt tycke.
  Vad man uppnår med att spruta grädde på nazister som demonstrerar är att ta ställning mot att åsikterna ska få florera fritt i samhället. Om nazister får demonstrera på gatorna och ingen gör motstånd så blir det ett viss mått av normalisering liksom.
  Mican

  2014-03-13 | 11:54:27
 • Stina säger:

  OK, såg svaret nu så jättekort en lite sen kommentar.

  1. den utomparlamentariska vänstern arbetar inte primärt med att attackera myndighetspersoner, varför du nu tror det? och denna diskussion handlar om antifascismen och dess taktiker.
  2. det nynazistiska våldet kan se ut på olika sätt. men att det bara skulle handla om några som super och slåss är en gammal fördom från 90-talets skinheads. dagens nationalsocialistiska grupper såsom SMR är inte ostrukturerade och de brukar inte dricka sig fulla och gå ut och slåss på måfå. det händer såklart, men det var inte det som hände ex i Kärrtorp.
  3. eftersom nynazisterna ser alla i vänstern, från ssu till RF, som rödingar och hot mot deras aktiviteter så attackerar de även folk som inte är typ AFA. nynazisterna ser det som "självförsvar". och de brukar hävda att alla i vänstern är AFA i smyg.
  4. detta gör att alla inom vänstern bör kunna skydda sig med våld när det behövs. därför är det OK att använda våld mot den miljön.

  hur det antifascistiska arbetet är uppbyggt bestäms sen mycket av den lokala situationen. jag tänker självklart inte benämna något om hur jag och mina kamrater jobbar.

  puss & kram, nu pallar jag inte diskutera mer. streck i debatten! :)

  2014-03-15 | 09:57:50
  Bloggadress: http://astrocyt.blogspot.com

Kommentera inlägget här: