moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

LÅT FLICKOR VARA FLICKOR! STOPPA BARNÄKTENSKAP!

Kategori: Feminism och genus

I Irak så blire troligtvis så att 9åriga flickor lagligt kan giftas bort till äckliga gubbar. Detta + det faktum att en man har rätt att kräva sin hustru på sex = lag som promotar våldtäkt och pedofili. Mysigt. 
 
Och det är ju inte bara i Irak. I så jävla många länder så tvingas flickor axla en alltför tung kvinnoroll. Tänk tillbaka på hur du var när du var 9 år. Jag visste inte ens vad sex var. Eller hur ett hushåll skulle skötas. Vi måste prata om det! Göra nåt! På fn.se/stoppabarnaktenskap kan du läsa om hur du kan engagera dig för att stoppa barnräktenskap. 
 
Jag blir så lack och känner mig maktlös när jag hör om hur tjejer utsätts för hemskheter världen över. Det händer så långt bort så det är lätt hänt att en glömmer hur utsatta våra medsystrar i andra länder är. Men det är så jävla viktigt att vi vägrar blunda. Och jaja, det finns kvinnohat och förtryck här också som vi måste ta itu med - men detta får aldrig nånsin användas som argument för att vi inte ska lägga oss i vad som händer i andra länder. ALDRIG! 
 
Vi får heller inte vara rädda för att se att kulturtillhörighet kan spela roll för hur kvinnohat uttrycks. Om vi möter en utsatt tjej, där det verkar som om hon utsätts för hedersrelaterat våld, kan det va så jävla viktigt att ställa frågor kring släktens kulturtillhörighet. För att få förståelse för vilken typ av förtryck hon utsätts för. Det här är liksom inget löst tyckande från min sida heller utan de tre experter från olika föreningar med fokus på hedersvåld jag mött har sagt just att vi inte får vara rädda att se kulturens betydelse för flickors utsatthet. 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: