moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Metro normaliserar våldtäktskulturen

Kategori: Feminism och genus

Nej, media borde inte skriva om allt. Det är inte okej att vinkla en artikel till att handla om falskanmälningar och det är verkligen inte okej att göra det till förstasidesstoff.
 
 
Nej, falskanmälningar är inte ett problem. Våldtäkter är ett problem. Och eftersom det finns en våldtäktskultur i vårt samhälle, vilket bl.a innebär att våldtäktsoffer misstros och kvinnors berättelser misstänkliggörs, är det fel fel fel av metro att skriva den här artikeln. Lo och hej.blekk skriver mer utförligt om varför det är så jävla skevt.
 
Det går liksom inte att gömma sig bakom "jag säger bara sanningen" när konsekvensen blir att våldtäktsoffer misstänkliggörs, varken som privatperson eller redaktör. Det spelar ingen roll att dom i själva artikeln beskriver hur ovanligt det är med falskanmälningar och att det faktiskt finns en risk att det skapar farlig misstro, för många läser bara rubriken och vinklingen är dessutom detsamma - att lyfta fram falskanmälningar istället för friande domar (som är ett mycket större problem).
 
Fanny pekar på en jävligt viktig grej - det är bara när det gäller våldtäkt som falskanmälningar lyfts som ett problem. Aldrig blir det förstasidestoff av att någon falskeligen anklagat en annan för rån eller misshandel. Hur kommer det sig, tror ni? Fanny har svaret:

Det som är problemet här är inte att någon har ljugit, utan att vissa söker med ljus och lykta efter ursäkter för att misstänkliggöra kvinnors berättelser. Och om folk gör det så kommer det såklart hitta något att hänga upp sitt kvinnohat på. Det finns alltid de där händelserna, de där undantagen, men det som utgör problemet är inte dessa i sig utan att vissa väljer att lyfta fram dem, lägga fokus på dem, använda dem som argument. Metro och polisen som uttalade sig i tidningen legitimerar denna misstro och lägger över skulden för den samhälleliga våldtäktskulturen på kvinnorna. Det är verkligen inte okej.
 
Det är liksom inte tjejer som falskanmäler som bidrar till att våldtäktsoffer misstros i övrigt. Utan det är just grejen med att dessa falskanmälningar lyfts fram som ett stort problem. 

Kommentarer

  • Torkel säger:

    I artikeln på hemsidan hade dom ju efteråt dessutom en lista med andra fall där kvinnor, specifikt KVINNOR, ljugit och falskanmält män. Det känns rätt uppenbart vad dom håller på med...

    2014-03-06 | 17:48:12

Kommentera inlägget här: