moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Offer för sexuellt ofredande bär ingen skuld och heller inget ansvar!

Kategori: Våldtäkt, sex och sånt

Ibland händer det att någon säger något dumt. Typ att kvinnor borde tänka på att inte bli för fulla, klä sig för utmanande, vara ute för sent på kvällen, vara nära män osv osv osv med hänvisning till att hon utsätter sig för risk att bli sexuellt trakasserad. Att hon faktiskt har lite eget ansvar att se till att inget händer henne.
 
Denna typ av resonerande och argumentation är ingenting annat än gammal hederlig victim-blaiming (skuldbeläggande av offer) och en vanlig del i våldtäktskulturen. Men om en påpekar det för personen som sagt det där dumma om eget ansvar så är det sannolikt att hen vägrar erkänna att hen skuldbelägger offret. Hen kanske försvarar sig med att hen tycker att det ändå är förövaren som gör mest fel helt klart och att hen inte menade att lägga skuld på offret, att hen tycker att skuld och ansvar är två helt skilda saker. Fast vettu, det spelar inte så stor roll att du menar väl när du i samma vända hävdar att kvinnor måste ta ansvar för att inte utsättas för ofredande. Du skuldbelägger vare sig du menar det eller inte.
 
För om du hävdar att en kvinna har eget ansvar i att inte utsätta sig för risker, så blir andemeningen att en kvinna som ändå utsätter sig för dessa risker inte har tagit sitt ansvar. Och då skuldbelägger du henne för att inte ha tagit sitt ansvar, antingen direkt genom att säga att hon gjorde fel eller indirekt genom att hävda att det är rätt att ta eget ansvar genom att göra eller inte göra vissa saker. SLUTA MED DET!
 
Ja, det finns vissa grejer en kvinna kan göra som ökar risken för att bli våldtagen. Typ umgås med män, dricka alkohol, gå på många fester osv osv men det är INTE kvinnors ansvar att undvika allt detta för att slippa bli ofredade. Herregud isåfall så kan en ju hävda att kvinnor som lever i extremt kvinnofientliga länder inte borde gå utanför hemmet alls pga det ser ut så i samhället att då blir dom nog utsatta, och går dom ändå ut tar dom inte sitt ansvar. Eller att mobboffer borde ändra sitt sätt att vara eller så ut så att dom slipper bli mobbade. Resonemanget är så sjukt! Skulden ligger aldrig hos den som utsätts, inte ens en yttepyttedel av den. Oavsett om hon druckit sig redlöst berusad och klätt av sig naken i ett rum med massor av män. All skuld, och allt ansvar, ligger på förövaren. 
 
Däremot kan en informera om risker på ett schysst sätt. Detta är vad jag skulle säga till min potentiellt framtida 18-åriga dotter som vill åka med sina buddies utomlands till ett partyställe och go crazy:

Fan va kul det låter, det tycker jag absolut ni ska göra! [fortsätter peppa och uppmuntra förslaget i en halvtimme]. Ni kommer få skitkul, det finns bara en grej som oroar mig lite och som jag känner att jag måste få säga. Det är ju helt sjukt att det är så men ofta på såna där partyställen så råkar tjejer ut för hemskheter. Typ att nån slemhög lägger en drog i deras dricka, eller att man själv kanske blir väldigt full och nåt äckel utnyttjar ens sårbarhet. Det är aldrig ditt fel om du skulle bli utsatt för nåt, det spelar ingen roll vad du har på dig eller hur mycket du druckit eller hur du betett dig! Men för din egen säkerhets skull kan det va bra att tänka på att inte ta emot drinkar från främlingar och alltid se till att ingen av er går ensam någonstans när ni är fulla. Eller vad tänker du?
 
Ser ni, det går att informera om risker på ett icke-skuldbeläggande vis! Det handlar om att göra det tydligt att det inte är hennes ansvar att minimera riskerna, utan något hon gärna kan göra för att kompensera för skevheter i omgivningen. 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: