moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Ta ansvar för vad du säger

Kategori: Feminism och genus

Här kära läsare, dagens lärdom: tänk innan du talar.
 
Nämen ärligt, väldigt många människor kläcker ur sig väldigt dumma saker och hänvisar till åsiktsfriheten. Jaja men vettu yttrandefrihet innebär inte att det alltid är lämpligt att säga allt du vill. Du måste fundera över vad för syfte det fyller att du säger just den där grejen, kritiserar just den där aspekten.
 
Låt mig ta ett exempel. Säg att det var 1940. Läget va rätt hetsigt mot judar och judendom. Och du gillade inte grejen med omskärelse av pojkar som förekom i judendomen (om det nu gjorde det men exempelvis). Är det lämpligt att skriva en debattartikel om det här, med hänsyn till rådande värderingar i samhället? Nej, inte direkt va. Genom att skriva en sån artikel så skulle du ju spä på judehatet som redan florerade i samhället. Det behövdes inte direkt ifrågasättas mer.
 
Snälla, försök tänka på det här. Kritisera inte islam ba sådär, tänk på att muslimer kritiseras HELA TIDEN även utan din hjälp. Berätta inte att du vet en tjej som falskanmälde en våldtäkt, för det spär ytterligare på myten om att tjejer gör så ofta. Skriv inte en facebookstatus om den där tiggaren som var oförskämd mot dig, det finns redan ett utbrett förakt och vill du verkligen bidra till att det upprätthålls? OCH SLUTA FÖR GUDS SKULL LÄGGA FOKUS PÅ ATT KRITISERA ENSKILDA FEMINISTER NÄR DET FINNS ETT HELT SEXISTISKT SAMHÄLLE SOM MÅSTE RASERAS!!!
 
Värt att tänka på innan du säger din åsikt:
 
1. Vilka värderingar är starka i samhället gällande den här frågan?
2. Vems agenda främjas av mitt yttrande/vad blir konsekvensen av att jag säger detta just nu?
 
Typ, kritisera inte invandrare om du inte vill ge SD vatten på sin kvarn. Pga 1. Starkt invandringsfientliga vindar blåser inom Sverige. 2. SD:s och andra rasistiska partiers agenda främjas, för konsekvenserna av ditt yttrande är att spä på främlingsfientligheten. Ni fattar grejen va?

Kommentarer

 • Lisa säger:

  Absolut.
  Man måste ju faktiskt acceptera att man inte lever i vakuum. Oavsett hur goda intentioner man har.

  2014-03-14 | 16:39:28
 • pelle pettersson säger:

  jag fattar,men tycker ändå att feminister ska stötta de tjejer som lever i sverige och berövas sina mänskliga rättigheter för att deras föräldrar lever kvar i en traditionell patriarkal kultur. de behöver vårt stöd precis just nu ,inte sen nån gång när det passar bättre

  Svar: Hedersvåld måste vi prata MYCKET mer om, så många människor far illa av det så det är sjukt. Dock får en då tänka på att kritisera på ett okej sätt och inte typ "bort m invandrare dom hedersmördar" liksom.
  Mican

  2014-03-14 | 16:41:38
 • Hmm säger:

  Ang ditt svar till Pelle, så får man ju intrycket i inlägget att man inte ska säga något alls. Och låtsas som att det regnar är just att ge spelplanen till dem som man inte vill ska ha de och de får spela på den helt ensamma.

  Svar: DU får det intrycket
  Mican

  2014-03-15 | 12:40:47
 • pelle pettersson säger:

  som feminist är det självklart islams kvinnosyn som en kritiserar,det är nödvändigt även för muslimerna i sverige att modernisera sin kvinnosyn,för som det är nu,är generationsmotsättningarna akuta i många muslimska familjer.
  hederskulturen är så mycket mer än våld ,"det finns andra sätt att få flickan att lyda",sa förra imamen i uppsala om hedersvåld,och jag tycker själva iden om lydiga kvinnor är helt åt helvete

  2014-03-15 | 13:03:01
 • pelle pettersson säger:

  att jag skriver om just muslimer är för att det är de enda hederskultisar jag har kontakt med och vet nånting om

  2014-03-15 | 13:06:29
 • Hmm säger:

  Pelle: Du vet säkert att hedersproblemet är lika stort inom kristendomen bland tex kurder också.

  Själv så är jag på gränsen till att vilja gå hela vägen med separationen mellan staten och religion med att inte tycka att några som helst offentliga yttringar av någon religion ska vara tillåtet. Finns inte en religion, och absolut inte inom de tre bokreligionerna, som befrämjar jämlikhet och allas lika rätt att vara vem du vill vore det homosexuelle eller någon annan "avart".

  Jag tycker att det är skam att dessa åsikter fritt får propageras utan motstånd med en tanke om religionsfrihet. Finns inte något politiskt parti som skulle ha dessa idéer som grundvalar där man skär i små barn, kvinnan ska underordna sig mannen eller vad man nu vill lyfta fram som inte skulle fått massivt motstånd.

  Och hur man kan vara vänster och än "värre" feminist och inte skrika sig hes över dessa idéer övergår mitt förstånd.

  /en som avskyr förtryckarmetoder, vallning av folk, dvs hjärntvätt, och däribland räknar religion. All religion

  2014-03-15 | 14:32:14
 • pelle pettersson säger:

  jag tycker som mican "tänk innan du talar"

  2014-03-16 | 08:33:38
 • Anders säger:

  Jag lever i en värld där folk har olika uppfattningar, åsikter, tolkningar och det har folk fortsatt rätt till. Om någon frågar mig vad jag tycker om invandringspolitiken så svarar jag givetvis som jag tycker vilket är att den enligt min uppfattning är nyanserad och det finns både för- och nackdelar med den, det tror jag att vilken människa som helst skulle kunna hålla med om. Och varför ska inte feminister få några motfrågor eller kritik? Är det bara för att de kallar sig för feminister? Jag står för vad jag säger och behöver ingen hänvisning för vad jag ska säga eller inte. Jag klarar det själv.

  Svar: Men asså vilket trams om folks rätt att säga vad dom vill. Att ha rätt att säga idiotiska saker betyder inte att det är lämpligt att göra det. Du kan ju fortsätta överösa världen med just dina magnifika åsikter utan att tänka på vad konsekvenserna blir, men jag kommer fortfarande uppmana folk att tänka efter.
  Mican

  2014-03-16 | 17:55:44
 • Sill säger:

  Gamla testamentet kortfattat: Du ska dö och förtjänar döden om du gör detta och detta och detta, typ: onanerar eller inte säger till din son på skarpen - och du förtjänar döden än mer om du varit gudfruktig hela dit liv och offrat får och bränt rökelser dagligen till Gud's ära och Gud för att pröva din trohet förintar hela din familj genom våldtäkt och utdragna mord likaså ditt folk och boskap och odlingar - och därefter betvivlar!? hur vågar du ditt kräk! Du var inte en true believer to begin with!/sviken och kränkt, hur skulle Gud någonsin kunna lita på en människa igen!?

  Nya testamentet: Jesus chillar med "syndare" dvs tex fattiga, tiggare, prostituerade och folk som ifrågasatte folkets förtryck härskarna utsatte dom för men som majoriteten trodde sig förtjäna och fann sig i. Uppmanar folket att ifrågasätta ALLT, ej bara tro blint på vad auktoritet/vemsomhelst säger, inte ens om det är din far, din svärmor, om slav - din ägare, som säger det. Sök själv och försök förstå och förlåta folk som ej handlar efter din egen moral.

  Förlåtelse till alla, uppmanar folk att försöka förstå och förlåta trots att det är betydligt svårare än att snabbt döma och hata (så. jävla. sant).
  Viktigaste budskapet i NT: Behandla andra som du själv önskar bli behandlad - ICKE! obs - ICKE behandla ANDRA som dessa behandlar DIG.
  (Detta kan man ju dock analysera huruvida det gynnar Jesus mål att söka folket* jämställd livssituation ELLER om man ska slicka förtryckarnas rövar när dom pissar i ens tiggarkopp)

  Svårt som fan. Har ej läst Boken 3.0 aka Koranen pga lathet och ej religiös så inget superprioriterat i min värld.

  Intressant att notera: Samtliga av dom tre upgradesen påtalar det viktiga i att ej käka svinkött pga den extremt höga smittorisken. Idag käkar vi griskött utan att ta reda på dess historia: minsta för gammalt/fel tempererat/uppfött = sjukdomsbringande bakterier PLUS risk för bandmask som om den ej behandlas kan växa och leda till döden. (/ej helt opartisk pga vego)

  Vet ej vad jag ville säga med detta. Kanske att Bokens Folk-religionerna ej -totalt- är värsta scifi/fantasyn som många vill hävda.

  *står inget om att jämställdhet skulle gälla mellan man och kvinna (enbart två kön som nämns) dock jämställdhet mellan alla kvinnor liksom mellan alla män.

  Svar: Asså jag fattar verkligen ingenting av den här kommentaren :p
  Mican

  2014-03-22 | 14:08:21
 • Sill säger:

  TANKE SOM JUST POPPADE UPP:

  I the Walking Dead käkar dom ju pilskjuten hjort och höns till höger och vänster. Odlar grödor och käkar. Men när dom börjar hålla grisar sprider sig smitta som utan medicinsk backup snabbt tar kol på dom smittade (som ju efter dödens skeende turn to "Walkers"). En gris har vid smittans outbreak själv blivit sjuk och självdör senare i inhägnaden.

  Senare vid Walker invasion samlar Rick alla grisarna och cuttar dom levande så dom förblöder medan the Walkers käkar dom alive. Efteråt förstör Rick inhängnaden och området runtomkring.

  1. Ingen aning om detta på något som helst vis skulle vara medvetet kopplat med Böckerna.
  2. Även om så vore fallet: the Walking Dead = comics/tv-serie aka inte direkt någon ph.d-avhandling.

  /flum

  2014-03-22 | 14:34:27
 • Louise säger:

  Ett stort problem är den normaliserade generaliseringen gentemot alla människor som definierar sig själva som muslimer eller av andra blir definierade som muslimer. Idag inser de flesta att en person som definierar sig som kristen behöver inte vara abortmotståndare, homofob, sionist eller ha en syn på brott och straff som hämtat ur gamla testamentet.

  Men när det gäller muslimer är det som om det inte finns några nyanser, som om folk sätter på sig skygglappar och vägrar inse att även en person som är muslim kan vara feminist, aktivt jobba mot homofobi, kämpa för demokrati. Rapparen och skribenten Nabila är ett av många exempel. Det är som om det bara fanns två valmöjligheter, som om det rasistiska Normsverige säger: "Antingen bedyrar du offentligt att du är ateist till hundra procent här och nu, eller så stämplar vi dig som en judehatande homofobsexist som stödjer varenda terrordåd och vill hugga händerna av alla som snattat en flaska vin".

  Det är exakt lika sjukt och orättvist som om alla kristna förväntades ta ansvar för vad George Bush , Åke Green och Breivik sagt och gjort.

  Självklart ska exempelvis hedersvåld, sexism och homofobi bekämpas även när det förekommer bland islamister. Och religion, oavsett vilken religion det är får aldrig vara en förevändning för kvinnomisshandel eller barnmisshandel.

  Men det är varken mer eller mindre allvarligt när ovanstående saker förekommer hos muslimer än när de gör det hos andra religioner och grupper.

  Jag förstår och delar till viss del din tankegång om att inte underblåsa rasistiska och islamofoba strömningar i samhället.
  Men jag ser det som minst lika viktigt att bekämpa generaliserandet om muslimer.

  Annars blir det ju som att sända budskapet:
  "ja, visserligen är muslimer kvinnoförtryckande terroristhomofober med en medeltida syn på demokrati, men det får vi absolut inte säga eller skriva, för då stöder vi ännu värre krafter".

  Svar: Tycker inte att det är en bra grej att kritisera islam som det ser ut just nu. Håller med Fanny: http://www.arsinoe.se/varfor-maste-ni-kritisera-islam/
  Mican

  2014-04-17 | 17:26:28

Kommentera inlägget här: