moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Barnets välmående är inte föräldrarnas ansvar

Kategori: Whatever

När det debatteras ungdomar som mår dåligt, beter sig illa eller på annat sätt behöver extra stöd så är det alltid ett antal förstå-sig-påare som ska gorma om uppfostrans betydelse. "Det är föräldrarnas ansvar att barnen blir goda samhällsmedborgare, inte skolans!", ungefär så brukar det låta. Det kommer ofta upp som reaktion på att skolan, socialtjänsten eller någon annan myndighet kritiseras och avkrävs förbättrade metoder för att hantera "bråkiga barn".
 
Väldigt många ser att barnets mående till allra största delen är föräldrarnas ansvar. Men jag undrar - vad händer i dom fall där föräldrarna inte själva kan tillgodose sitt barns behov? När en ensam, fattig och utarbetad mamma inte har förmåga att "fixa" sin snattande son? Eller vad händer när en förälder inte vill ta hand om sitt barn? För jo, det finns massor av äckliga rövhattar till föräldrar som kränker sina barn medvetet (tro mig, jag har pratat med otaliga tjejer som inget hellre vill än att slippa undan familjen).
 
Vad händer med dom barn som inte kan få "en god uppfostran" av sina föräldrar? Dom som inte kan få stöd när dom mår dåligt? Dom som har föräldrar som bryr sig men inte har förmågan att lösa allting, eller dom vars föräldrar inte ens bryr sig?
 
Det finns ingenting att vinna på att avkräva ansvar av enskilda föräldrar. Ingen mamma eller pappa kommer att ändra förhållningssätt gentemot sina barn för att nån skriver en arg insändare i DN. Däremot finns något att förlora på att detta synsätt normaliseras i samhället. För om det anses vara föräldrarnas ansvar att barn mår bra, kan andra delar i samhället (såsom skola, socialtjänst, BUP, fritidsgård, idrottsförening etc) ta ett steg åt sidan och med gott samvete låta det gå käpprätt åt helvete för en unge. För det var ju inte deras ansvar.
 
Kommunen har det yttersta ansvaret för att barn får växa upp i en trygg miljö och utvecklas på ett främjande sätt (ja det står så i socialtjänstlagen). Och så bör det fortsätta vara. Om du på riktigt brinner för att barn ska få en god uppväxt med fullgott stöd (och inte bara vill moralisera över föräldras uppfostringsmetoder) så borde du försöka påverka hur samhällsinstanser bemöter unga. Kräv fler elevassistener inom skolan, högre kunskapsnivå hos ungdomssekreterare på socialtjänsten, bättre rutiner hos BUP osv. 
 
Självklart bär föräldrar ansvar för sina barn. Men att lägga det yttersta ansvaret för en människas livsöde på enskilda individer är ett väldigt sårbart system. Vi kan inte låta ungas mående vara beroende av om en haft turen att få föräldrar som har förmågan och viljan att ombesörja alla ens behov. Vi måste värna för ett samhälle där alla barn och ungdomar, oavsett familjebakgrund, kan få sina behov uppfyllda. Vi måste räkna med att föräldrar är otillräckliga, och se till att förutsättningarna för att barn ska må bra och leva ett gott liv INTE vilar på en eller två enskilda individer.

Kommentarer

 • Flickvänsmaterialet | en crash course i feministiskt selfieförsvar säger:

  Word säger socionomen!

  2014-05-19 | 10:43:32
  Bloggadress: http://flickvansmaterialet.blogg.se
 • 236425 säger:

  HAr aldrig begrip "föräldranas ansvar" argumentet.

  Så barn får skylla sig själva för de fick kassa föräldrar?
  Mvh person med odugliga föräldrar, fuckade upp hela mitt liv.

  Svar: Men eller hur? Barn kan inte välja sina föräldrar.
  Mican

  2014-05-19 | 12:58:08
 • Vicachu säger:

  Instämmer! Det är dessutom en devis som inte heller tar hänsyn till de som av någon anledning inte har sina föräldrar i sitt liv.

  Svar: Men exakt!
  Mican

  2014-05-19 | 16:49:02
  Bloggadress: http://vicachu.webblogg.se/
 • Annika säger:

  Så bra skrivet! Har aldrig tänkt på det så, bara stört mig på alla inlägg på om föräldrarnas ansvar.

  2014-05-19 | 20:20:24
 • pelle pettersson säger:

  det är kärnan i välfärdssamhället att ens möjligheter i livet inte bestäms av vilka föräldrar en har. att lägga hela ansvaret på föräldrarna är ett försök från högern att motivera ytterligare nedskärningar i den offentliga välfärden.

  2014-05-20 | 06:55:34
 • Calle säger:

  Alla barn är allas barn.
  Omgivningen kan liknas vid ett staket runt barnet. Om det fattas en planka kommer barnet ofelbart att falla igenom. Det är allas vårt ansvar att se till att det inte sker.

  Däremot är jag rädd för att vi har en övertro på vad myndigheter/skola och andra kan och vill göra. Alltför ofta stjälper de mer än de hjälper. Vad det sen beror på är en annan historia.

  Svar: Ja myndigheter kan ofta va pissiga - just därför vi måste få alla att förstå att det är minst lika viktigt att ha bra myndigheter som bra föräldrar när det gäller hur barn mår
  Mican

  2014-05-20 | 15:02:02
  Bloggadress: http://calleism.wordpress.com
 • Ekonomen säger:

  "Det finns ingenting att vinna på att avkräva ansvar av enskilda föräldrar"

  När dessa är oförmögna att ta ansvar, nej. Men detta gäller ju tack och lov inte en majoritet av föräldrarna i världen.

  Det är en svår balansgång. I min roll som pappa ser jag allt för många föräldrar som helt abdikerat. Socialt etablerade personer som köper KRAV-märkt, återvinner, cyklar till jobbet men misslyckas med en av de viktigaste uppgifterna de har inför framtiden: uppfostran av sina barn.

  För dessa, och antagligen för många av de föräldrar som inte lever så "medvetet" som folk i min hipsterstadsdel, tror jag tyvärr att skolans allt mer uppfostrande roll, tillsammans med övriga institutioner och inte minst samhällsandan, inverkar negativt, man får en ursäkt att inte lägga den tid och ansträngning man bör.

  Sen har vi en annan bov, som är märklig att du inte tog upp. Eller så jädra märklig är den väl inte, det handlar ju om individuella val: arbete och konsumtion.

  Föräldrar är alldeles för brydda om materiell standard idag. Återigen, jag pratar inte om dom som lever på makaroner sista veckan eller tvingas skicka barnen i trasiga skor till skolan. Nej, jag pratar om den enorma mängden föräldrar (ja, dom är många i vårt välmående land) som prioriterar en tredje IPad eller maxade bostadslån.

  Gå hem från jobbet och lär din valp att vara en anständig människa istället.

  Svar: Och du tror på allvar att skeva föräldrar kommer ta åt sig och bättre sig av såna uppmaningar?
  Mican

  2014-05-21 | 12:05:10

Kommentera inlägget här: