moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Vad gör du av din feministiska analys?

Kategori: Feminism och genus

I feministkretsar är det typ en helig grej att försöka "utvidga sin analys". Och det gör en genom att "check your privilege" alltså att försöka rannsaka sig själv och strukturerna omkring en för att se på vilket sätt en själv kan vara en del i att förtryck upprätthålls och jadajada. Jaja, det är ju jättebra allt det här. Det vet ni ju att jag tycker. 

Men ibland känns det som om det blir lite för mycket fokus på hur pass god feminist/antirast/hbtq-allierad/whatevs en är och att det helt tar fokus från mer praktisk feminism. Alltså feminism som är till att förändra annat än bara en själv och andra inbitna feminister. Lite som om det är viktigare att kunna alla termer exakt helt rätt än att typ, jag vet inte, försöka säga ifrån mot sexism i vardagen eller engagera sig politiskt. 

Feminismen blir lätt identitetsfixerad i många sammanhang, vilket är sjukt problematiskt. Amra skriver om Att vara feminist eller feminista och det inlägget sätter verkligen fingret på problemet. 
 
Det räcker inte med att sitta tillsammans, måla feministtecknet, baka en fittkaka och prata om hur vi är upplysta.
[...]
Vi som har möjligheten, rösten och styrkan att göra feminism får inte vila tryggt i att vi har en analys och därför har vi redan vunnit slaget. Bli politiskt involverad i det parti ni tycker stödjer er feminism bäst, prata med folk, säg ifrån när du hör reproducering av förtryck, försök tänka att feminismen inte enbart är till för att få dig själv att må bra utan att hjälpa dom som aldrig får höras också.

Vad tänker ni om det här? Tycker ni att det finns en identitetsfixering inom feminismen? Och hur ändrar vi fokus?

Kommentarer

  • pelle pettersson säger:

    70-talets radikala vänster pratades ihjäl i olika små grupper som definierade och exkluderade tills de inte fanns längre.Det kan hända i igen. Att driva konkreta politiska krav t.ex.målsägarbiträden redan från anmälan av våldtäktsmål, bra endometriosvård,skattefinansiering av kvinnojourer,är ett sätt att ändra fokus. Om såna frågor kommer fram i samhällsdebatten leder det dessutom kanske till att de normer som ligger bakom missförhållandena ifrågasätts.

    2015-01-09 | 15:14:55

Kommentera inlägget här: