moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Feminismen är inte svaret på alla orättvisor i världen

Kategori: Feminism och genus

Svar på kommentar som lyfter fram sedvanlig kritik mot feminism och teorin om en könsmaktsordning, att denr riktar fokus fel och missar många aspekter.
 
Jag har aldrig sagt att alla män har mer makt än kvinnor. Eller att män inte far illa. Håller med om att krig är sjukt och att där är det männen som dör mest ja (eftersom de anses ansvara för att upprätthålla/försvara familjen - i förlängningen landet).

Men om vi skiter i krig så måste du ju hålla med om att män (överlag) har mer makt, tillgångar och rättigheter än kvinnor, globalt sett? Och att vi i Sverige en bit tillbaka i tiden också haft det på det sättet? För jag orkar inte ge förklaringar på varför det bara står om män i historieböckerna och lalala.

Ja jag tror faktiskt att mäns självmord (flest män tar livet av sig) ofta beror på det du väljer att kalla privilegier. För det har en baksida att förväntas vara mer självständig, kompetent osv. Det har den baksidan att killar inte får lika mycket hjälp som tjejer - för dom förväntas kunna lösa situationen själva "som en riktig man". Vågar inte ta hjälp, eller får inte hjälp även om dom ber om det. Detta syns extra tydligt när det gäller vem som får försörjningsstöd av socialtjänsten.

Så japp, alla skulle vinna på att vi började jobba bort könsrollerna och dom förväntningar som följer med dom, både kvinnor och män.

Och du, makt är liksom inte ett enkelt tydligt spår. Bara för att jag säger att kvinnor i Sverige generellt har mindre ekonomisk/strukturell makt än män så betyder det inte att alla kvinnor är underlägsna alla män, inte ens i det avseendet. Det finns massor av andra variabler att kasta in, såsom till exempel klass och etnicitet.
 
Feminismen är på inga sätt alls tillräcklig till att skapa rättvisa - men det är en viktig del. Som får kombineras med klasskamp m.m.
 
Alla kvinnor är inte offer och alla män är inte förövare. Könsmaktsordningen är ett teoretiskt begrepp som kan användas för att tolka vissa företeelser utifrån ett feministiskt perspektiv, som ser att kvinnan världen över historiskt sett och i nuläget "förtrycks" (ofta indirekt) pga sitt kön. Nästan alla maktpositioner i världen besitts av män, män har mer ekonomisk makt än kvinnor och jadajada, Detta perspektiv är inte applicerbart på allt. Det innebär inte att män inte kan diskrimineras utifrån sitt kön - och detta är så klart lika viktigt att jobba för att förändra. Men kanske på ett annat sätt än genom feministiska glasögon.

Fortfarande: Det går att vara feminist och se att det är viktigt att jobba med mansfrågor också. Eller andra frågor. För jag är ju inte bara feminist. Jag är också könsrollskritiker. Anti-rasist. Antikapitalist. Människa-som-människa-kämpe.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: