moralfjant

ung & uppkäftig genushäxa

Vem är offer för kvinnoförtryck?

Kategori: Feminism och genus

Carolina Gynning eller Gudrun Schyman?
 
 
 
 
Svar: Båda.
 
När jag talar om att kvinnor blir förtryckta och att kvinnor är offer för patriarkala normer så menar jag inte en viss typ av kvinnor. Det gäller alla kvinnor. Feminister och icke-feminister. Rakade och orakade. Advokater och hemmafruar.
 
En individ är inte mer eller mindre offer för kvinnoförtryck beroende på utseende, arbete, intressen etc. Du kan inte heller bli mer fri genom att vara mer medveten. Som kvinna är du offer för kvinnoförtryck, alltid. Sen kan olika kvinnor förstås råka stöta på olika former av förtryck. En del kanske möts av kvinnoförtryck i form av sexuella övergrepp, eller typ blir misshandlade av sin partner. Andra kanske utsätts för det genom att förväntas ta mer ansvar för hushållets städning och parets känsloliv. Några blir kallade för hora, fitta, bitch. Vissa får inte spela fotboll på samma villkor som herrarna i föreningen. De allra flesta av oss möter det på flera olika sätt.
 
Kvinnoförtryck är ett strukturellt problem som genomsyrar alla delar i samhället. Det märks i riksdagen, rättssalen, arbetsplatsen, hemmet, skolan, relationer you name it. Överallt kan vi se det. Inte bara genom att se till enskilda kvinnors erfarenheter utan också till exempel genom sexisitisk reklam i tunnelbanan eller fördömande attityder gentemot kvinnlig sexualitet. Eller att kvinnoyrken har lägre status och lägre löner. Exemplen tar aldrig slut. 
 
En kvinna som sminkar sig, rakar sig, går i högklackat, gillar att bli bjuden på drinkar och gillar att känna sig kvinnlig är inte mer offer än en hårig lesbisk radikalfeminist (hej stereotyp!). Hon är inte svagare, för kvinnoförtryck och kvinnokamp och kvinnofrigörelse handlar inte om svaghet och styrka. Världen är inte uppdelad i starka och svaga kvinnor - bara kvinnor. Det handlar inte om att kvinnor som individer ska välja sig fria från förtryck, utan det handlar om att göra världen fri från förtryck så att kvinnor kan välja. Det handlar om att kvinnor ska slippa utsättas för våldtäkter, hot, kränkande tillmälen, nedvärderande attityder. Alla kvinnor.
 
Detta måste blir tydligt - att kritisera normer är inte samma sak som att kritisera de kvinnor som följer dem. Jag kritiserar att kvinnor förväntas sminka sig, men jag tycker inte att sminkade kvinnor är "svagare". 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: